• NAJBLIŻSZA DOSTAWA

    DLA ZAMÓWIEŃ ZŁOŻONYCH
    W DN. 18-24 STYCZNIA

    KIELCE I OKOLICE
    DOSTAWA POD WSKAZANY ADRES

    CZWARTEK, 1 LUTEGO
    GODZ. 18.00 - 20.00

    ODBIÓR WŁASNY W SKLEPIE STACJONARNYM
    KIELCE, UL. NOWY ŚWIAT 20

    CZWARTEK, 1 LUTEGO
    GODZ. 15.00-18.00

    WYSYŁKA PACZKOMATEM/KURIEREM

    CZWARTEK, 1 LUTEGO

    Warunki dostawy

Informacje

Producenci

Brak producentów

Śledź nas na Facebooku

Ksylitol fiński Zobacz większe

Ksylitol fiński 500 g Denver Food

Nowy produkt

Ksylitol to naturalny słodzik jest świetną alternatywą dla sztucznych substancji oraz tradycyjnego białego cukru. To produkt pochodzenia organicznego o słodkim smaku, a także niższym indeksie glikemicznym i dodatkowych właściwościach. Cukier brzozowy można stosować z powodzeniem do słodzenia herbaty, kawy. Dobrze sprawdza się przy wypiekach. Jest mniej kaloryczny, a jego organiczne pochodzenie sprawia, że szybko poddaje się procesom metabolicznym. 

Proces produkcji ksylitolu odywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia ta jest bardzo nowoczesna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży.

Ksylitol nie zawiera glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. 

Więcej szczegółów

22,50 zł brutto

Opis

Waga500 g

Więcej informacji

Właściwości ksylitolu

Jest idealną alternatywą dla osób odchudzających się – dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii niż cukier. Zmniejsza też łaknienie cukru. U stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.  

Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż ułatwia mineralizację (zwiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podnosi odporność organizmu.

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy 9-krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bezpieczny dla diabetyków. 

Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom insuliny.

Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol ma bardzo korzystny wpływ na zęby. Potrafi likwidować drobne ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Używanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (znaczny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby).

Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu.

Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. in. owrzodzenie żołądka.Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol to również ciekawa alternatywa dla sportowców jest bowiem stosowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak również poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi.